Is hard water drinken gezond?
Het gebruik van een waterverzachter leidt bij normaal gebruik niet tot gezondheidsrisico's. Onthard water is veilig om te drinken, is niet zout en past dus ook bij een zoutarm dieet. Net als elk ander waterbereidingssysteem is het wel belangrijk dat je het apparaat periodiek laat inspecteren op een goede werking.
Is (ont)hard water slecht voor je gezondheid?
Nee, (ont)hard water is niet slecht voor je gezondheid. De wereldgezondheid organisatie (WHO) heeft hier onderzoek naar gedaan en is tot de conclusie gekomen dat onthard water geen schadelijke effecten op het lichaam heeft. Drinkwaterbedrijven mogen wettelijk gezien het water niet ontharden beneden 15 °fH. Dit staat gelijk aan zacht water en je zou deze waarde ook zelf als ondergrens kunnen aanhouden indien je het ontharde water ook voor consumptie gebruikt. Wanneer je een waterverzachter koopt krijg je uitgebreid advies hierover.
Smaakt onthard water zout?
Nee, onthard water smaakt niet zout. Tijdens het onthardingsproces worden er wel calciumionen en magnesiumionen voor natrium ingewisseld maar de hoeveelheid natrium is minimaal en je kunt dit niet proeven. Het apparaat gebruikt wel zout om zichzelf schoon te spoelen maar tijdens dat proces komt het drinkwater niet in contact met het pekelwater.
Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken
Regelmatig onderhoud van een waterverzachter
Om gezondheidsrisico's uit te sluiten dien je een waterverzachter periodiek op een goede werking te controleren. Het beste sluit je hiervoor een servicecontract af bij een installatiebedrijf. Het apparaat wordt dan minimaal één keer per jaar geïnspecteerd waarbij gekeken wordt of de hardheid van het water in orde is. Tevens wordt het apparaat gereinigd en gedesinfecteerd. Regelmatig onderhoud is belangrijk om de veiligheid van het water te kunnen waarborgen. Het bijvullen van het zoutreservoir kun je vanzelfsprekend zelf doen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van het type waterverzachter en de grootte ervan.
Waterverzachter en zoutarm dieet
Een waterverzachter gebruikt regeneratiezout voor het schoonspoelen (regenereren) van de harskern. Het drinkwater komt tijdens het regeneratieproces niet in contact met het pekelwater. Er wordt dus ook geen zout (natrium chloride) aan het water toegevoegd. Tijdens het ontharden worden er wel calcium- en magnesiumionen voor natrium uitgewisseld maar de hoeveelheid natrium is minimaal en valt ruim binnen de marges. Flessenwater bevat soms zelfs meer natrium dan onthard water. Je kunt een waterverzachter dus veilig gebruiken in combinatie met een zoutarm dieet.
Hoe zit het met de legionella bacterie?
Bij elk waterbereidingssysteem (boiler, cv-installatie) is het belangrijk dat het drinkwater voldoende blijft circuleren. Dit in verband met bacterievorming. Bij gebruik van een waterverzachter is er geen sprake van langdurig stilstaand water omdat het water continu circuleert, tenzij je voor langere tijd op vakantie gaat. Na een vakantieperiode is het daarom aan te raden om het water enige tijd te laten lopen zodat het systeem zich schoon kan spoelen. Hoe je dit precies doet hangt af van het systeem en hoe het apparaat aangesloten is. In de handleiding van de waterverzachter staat duidelijk omschreven wat je moet doen wanneer het systeem tijdelijk niet gebruikt zal worden.
Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken