Zoutblokken of zoutkorrels kopen voor waterverzachters
Een waterontharder gebruikt tijdens het regenereerproces een bepaalde hoeveelheid zout. Dit onthardingszout is leverbaar in blokvorm of in korrelvorm. Maar welk type zout kun je nu het beste nemen: zoutblokken of zoutkorrels?
Waarom gebruikt een waterontharder zout?
Tijdens het ontharden stroomt hard water door de harskern van het apparaat. Hierbij worden calciumionen voor natriumionen verwisseld en blijven er kalkdeeltjes achter in de harskolom. Na een bepaalde periode raakt de harskern verzadigd en moet deze schoongespoeld en geregenereerd worden. Dit doet het apparaat met pekelwater dat wordt aangemaakt met zout uit een voorraadreservoir. Het drinkwater dat uit de kraan komt, komt hierbij niet in contact met het pekelwater. Het zout is dus niet bedoeld om het water te ontharden maar is nodig om de harsbolletjes die een bepaalde elektrische lading hebben te regenereren (heractiveren). Vandaar dat het zout ook wel regenereerzout wordt genoemd.
Soorten regenereerzout (onthardingszout)
Regenereerzout, of onthardingszout, is verkrijgbaar in verschillende vormen. Het wordt meestal in korrels of pastilles geperst maar ook zoutblokken zijn verkrijgbaar. Welke vorm je ook kiest, het is allemaal hetzelfde zout. Het enige waar je op moet letten bij aanschaf is de diameter van de korrel. Meestal heb je een diameter nodig tussen 5 en 15 mm. Dit staat altijd duidelijk vermeld op de technische fiche van het apparaat. Kies altijd voor regenereerzout (onthardingszout). Dit is zuiver zout met weinig verontreinigingen en is om deze reden perfect geschikt voor gebruik in waterontharders.
Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken
Zoutblokken of zoutkorrels gebruiken?
Sommige waterverzachters gebruiken zoutblokken voor het regenereerproces. Dit zijn meestal zoutblokken van 4 kilo per stuk. Het voordeel van een zoutblok is dat het makkelijk in het apparaat te plaatsen is. Verder hoef je niet met zware zakken gevuld met zoutkorrels te slepen. Een nadeel is echter dat de geperste zoutblokken over het algemeen duurder zijn dan losse zoutkorrels of zoutpastilles. Wat betreft de kwaliteit van het zout is er geen enkel verschil tussen beide soorten en in principe kun je dus gewoon ook zoutkorrels gebruiken in plaats van zoutblokken.
Prijs van regenereerzout
Regenereerzout is niet duur. Over het algemeen ben je het goedkoopst uit met grote verpakkingen van 25 kilo of meer. Het beste kun je afgaan op aanbiedingen en dan gelijk een grote voorraad zout inslaan. In de meeste apparaten kun je standaard zoutkorrels gebruiken met een diameter van 5-15 mm. De prijs van regenereerzout bedraagt gemiddeld €0.40 tot €0.45 per kilogram. Voor 2 zakken van 25 kilo betaal je gemiddeld 20 tot 23 euro. In een gemiddeld huishouden met vier personen doe je hiermee ongeveer 4 tot 6 maanden.
Is een zoutcontract aan te raden?
Een aantal fabrikanten van waterverzachters biedt bij verkoop of onderhoud van het product verplichte zoutcontracten aan. In de regel is het beter om geen zoutcontract af te sluiten omdat je dan qua prijs niet afhankelijk bent van één aanbieder. Concurrentie tussen zoutaanbieders is er genoeg en soms zijn er leuke aanbiedingen waar je van kunt profiteren. Let er bij deze aanbiedingen wel op dat het gaat om regenereerzout (onthardingszout).
Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken